Afscheidsexcursie gelede Jonckheerbussen

 

Afscheidsexcursie Gelede Jonckheerbussen
“De Jonckheer Farewelltour”
Zaterdag 21 juni 2014

BRAM organiseert met de welwillende medewerking van GVB een afscheidsexcursie voor haar donateurs met een gelede Jonckheerbus.

Berkhof LVB geledebus

Na verschillende proeven werd door GVB in 1999 een gelede versie besteld van de toen nieuwe standaardbus SB250, merknaam Jonckheer (naar de toenmalig GVB directeur Jonckheer Testa), die naar goed Amsterdams gebruik al voor indienststelling de bijnamen ‘Hangoor’ en ‘Bultrug’ kreeg vanwege de kenmerkende buitenspiegels en de bult op de achterkant van het dak. De gelede versie werd, anders dan de standaardversie, gebouwd op een chassis van Volvo. Net als bij de standaarduitvoering werd de motor achterin, dus in de ‘aanhanger’ geplaatst. De eerste bus reed mee in de jubileumoptocht ter ere van het honderdjarig bestaan van GVB in september 2000. In februari 2001 werd het dertigtal bussen afgeleverd aan GVB en vanaf mei verschenen ze in de passagiersdienst. Nog eens vijfentwintig bussen werden eind 2002 in gebruik genomen. Na respectievelijk tien en dertien jaar kregen de bussen opvolgers en begonnen ze aan een tweede leven elders. Ze verschenen op luchthavens in Polen en Litouwen, werden verkocht aan een vervoerbedrijf in Hongarije, rijden schoolvervoer in de grensstreek bij het Duitse Bocholt en rijden pendeldiensten in Berlijn. En ondanks dat de bussen esthetisch niet bij iedereen geliefd waren, zijn we aan het ontwerp gewend geraakt en zal het een gemis zijn in het Amsterdams straatbeeld. Daarom organiseert stichting BRAM op zaterdag 21 juni een ‘farewelltour’ door Amsterdam met één van deze bussen.

Dankzij de welwillende medewerking van GVB is het mogelijk om deze excursie kosteloos aan te bieden aan uitsluitend de donateurs van stichting BRAM. Onze donateurs mogen één introducé meenemen.

Vertrek om 10.00 uur van het Tolhuis (parkeergelegenheid op de Grasweg, met het OV bereikbaar vanaf het Centraal Station met het Buiksloterwegveer).
Aankomst om circa 17.00 uur

Reserveren is noodzakelijk en kan via onze website of door een mail te sturen naar info@bram-amsterdam.nl Vermeld ook graag of u een introducé meeneemt.

Tot 21 juni aanstaande!

Bent u nog geen donateur van stichting BRAM? Word dit dan alsnog via onze website! U kunt dan direct mee met deze excursie en steunt bovendien het behoud van het historische Amsterdamse mobiele erfgoed!

Dit bericht werd geplaatst in GVB. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s